Gyerekzsúr szervezés otthon

Otthoni gyerekzsúr szervezése

Hogyan szervezz gyerekzsúrt otthon?

Egy szuper szülinapi gyerekzsúr játékért kattints erre az oldalra: www.logikoffer.hu

A gyerek születésnapját minden évben boldogan várjuk. Készülünk rá, dugdossuk az ajándékokat, már hetekkel előre örülünk, hogy örülni fog. A gyerekzsúr szervezés otthon nem könnyű feladat, de cserébe látjuk a felcsillanó boldogságot a szemében, amikor megjönnek a vendégek, előkerülnek az ajándékok. Profi gyerekzsúr: www.logikoffer.hu

A szülinapi partit, babazsúrt minden gyerek szereti. A szülőben azonban számtalan kérdés merül fel: csemeténk hány gyereket hívjon meg? Mi legyen a program, az enni-, innivaló? Hogyan őrizzük meg lakásunk berendezését, miközben engedjük, hogy jól érezze magát a gyereksereg? S egyáltalán, hány éves kortól rendezzünk bulit a gyereknek?Hiszen hiába is hívnánk társaságot egy-két éves csemeténk mellé, ő még egyáltalán nem vagy csak rövid ideig tudna velük játszani. Ha a harmadik születésnapjára már rendezünk valamiféle bulit, akkor is csak néhány gyereket hívjunk meg. Ha nyár van, biztos siker a vizezés, homokozás, esetleg pancsolás felfújható medencékben. Készüljünk sok egyforma játékkal, mert ez a korosztály még nem tud osztozkodni.

Négyévesek

Imádnak futkározni és kergetőzni, és soha nem képesek csendben maradni Tudnak gyurmázni, szeretnek firkálni, szeretik valaki más szerepét játszani és ehhez átöltözni. 
Ezért a kiscsoportos gyerekek szülinapjátigyekezzünk úgy kitalálni, hogy a kicsik sokat mozoghassanak. Szerencsénk van, ha a nagy nap olyan hónapra esik, amikor már a szabadban lehetünk. Néhány labda, hinta, fáról lelógó vastag kötél, lábbal hajtható járművek elég lehetőséget teremtenek az izgő-mozgó gyerekek számára. Odabent jó szolgálatot tesz a gyurma, amiből a rohangálás közben elfáradt kicsik már sok mindent megformáznak.

Ötletek (gyerekzsúr szervezés otthon):
Kiteríthetünk egy nagy csomagolópapírt, és színes krétát adhatunk a gyerekek kezébe. A rajzversenyben természetesen mindenki nyer valamit. Biztos siker a keresgélős játék, amikor egy elrejtett tárgyat kell megkeresni, de az ilyen korú gyerekek már jól tudnak bújócskát is játszani. Remekül beválik a maskarázás. Nagy halom ruhából, cipőből válogathatnak, és felöltöztethetik egymást kedvük szerint. Utána divatbemutató! Örök sláger a székfoglaló: eggyel kevesebb szék vagy párna kell, mint ahány gyerek van, s amikor elhallgat a zene, mindenki leül valahova. Akinek nem jut hely, kiesik, a következő körben ő kapcsolja ki a zenét.

A meghívó
A meghívóra írjuk fel a pontos címet, telefonszámot, amelyre a visszajelzést kérjük, a buli időpontját és időtartamát, azt, hogy milyen öltözéket várunk: kerti játékhoz, pancsoláshoz nem jó az ünneplő. S hogy a meghívás csak a gyereknek vagy a szülőknek is szól. A meghívót legalább a buli előtt két héttel juttassuk el a címzettekhez.

Öt-hat évesek

Az ilyen korú gyerekek mozgáskoordinációja már kitűnő: végig tudnak menni a járdaszegélyen, felmásznak a csúszda lépcsőjén. Az ötéves gyerek meg tud tanulni úszni, síelni. A kreativitást igénylő feladatok, a legózás, rajzolás, építés hosszú ideig lekötik. Egyre tovább tudnak együttműködve játszani. A hatévesek már szabályokat dolgoznak ki, és ezek szerint játsszák el, amit kitalálnak. Az ilyen korú gyerek születésnapjára már számtalan lehetőség közül választhatunk.

Ötletek:
Mivel ez az időszak már javában a szerepjátékok kora, rendezhetünk a kicsiknek akár egy színdarabotis, amelyben lesz királykisasszony, legkisebb fiú, sárkány vagy varázsló. Jó ötlet egy közös kirándulás, játszóház is. Kifesthetik egymás arcát, játszhatnak Twistert, biztos siker a szembekötősdi, a rajzverseny, az oviban megtanult körjátékok.

 

Kisiskolások

Az ekkora gyerek már maga akarja eldönteni, hogy kit hív meg. Születésnapja előtt négy-hat héttelüljünk le, és beszéljük meg, hány barátját szeretné meghívni, és hová szervezzük a bulit. Azt is ő akarja eldönteni, különösen lányoknál igaz, hogy milyen ruhát vegyen fel a nagy eseményre. Szívesen segít a szendvicskészítésben, takarításban is.

Ötletek:
Biztos siker a közös építés, babázás, társasozás. Ez a korosztály imádja már a Mesterségem címerejátékot. Az ilyen korú gyerekek nagyon érzékenyek, könnyen kétségbeesnek, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnék. Ekkor az a legfontosabb, hogy ne érezze kínosan magát a többiek előtt. Vonjuk őt félre, nagyon-nagyon kedvesen vigasztaljuk meg, és próbáljuk lekötni figyelmét valami mással.

Néhány jó tanács

● Mondjuk meg az ünnepeltnek jó előre, hogy ő a legfontosabb, azon a délutánon minden körülötte forog, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne kellene figyelnie a többiekre. 
● Tudnunk kell, hogy a gyerekeknek nagy térre van szükségük a rohangáláshoz, különösen a gyerekzsúr elején nagy a mozgás, ekkor mindenki túlpörög. Ezért csak annyi gyereket hívjunk meg, amekkora helyünk van.
● A gyerekek figyelmét folyamatosan fenn kell tartani, ez az állandó játékkal oldható meg, azonban hagyni kell őket kicsit magukban is játszani. A külön játék azonban ne tartson öt–tíz percél tovább, mert elunják magukat.
● A gyerekzsúr szervezés otthon azért is kihívás, mert bármilyen játékot szervezünk, vigyáznunk kell arra, hogy mindig mindenkit dicsérni kell! Ha nyerni lehet, gondoljunk arra, hogy minden kicsi kaphasson valamit.

Forrás: mesehabbal.hu & szulinapizsur.blog.hu